Защо УСТОЙЧИВАТА МОДА е важна?

12.03.2021 14:15:13

Защо УСТОЙЧИВАТА МОДА е важна?

Защо устойчивата мода е важна?

Закупуването на устойчиви дрехи и аксесоари онлайн или в магазините може да окаже положително въздействие върху света около нас.
Устойчивите модни производители използват нови материали, които имат дълъг жизнен цикъл и могат да бъдат рециклирани. Например, лиосел (със запазена марка тенсел) е нов материал, който замества памука, тъй като има слабо въздействие върху околната среда по време на производството.

Други устойчиви материали, които трябва да се търсят, са лен, бамбук, корк, рециклирана вълна, органичен памук, коноп и рециклиран полиестер (rPET).

Друг важен аспект е дрехите да издържат по-дълго. Устойчивите модни дизайнери произвеждат по-малко, но висококачествени дрехи. Производството и закупуването на по-малко дрехи може да помогне за намаляване на количеството използвани ресурси. Например, изработването на дрехи, които продължават допълнително 3 месеца, може да допринесе за намаляване на ефектите от въглерод, вода и отпадъци с 3%, съгласно Плана за действие за устойчиво облекло на WRAP. Този факт насърчава дизайнерите да създават предмети, които хората обичат, следят и искат да продължат да използват за по-дълги периоди.

Важен факт е, че в момента само 18% от облеклото в ЕС се използва повторно или се рециклира.

Когато купувате нов чифт дънки, просто си помислете, че за тях е необходим килограм памук. За производството на този килограм са необходими между 7500 и 10000 литра вода. Това е количеството питейна вода за един човек в продължение на 10 години.

И дори ако повечето от промените, необходими, за да направят облеклото по-устойчиво, трябва да бъдат приложени от производителите и големите модни марки, поведението на потребителите може също да доведе до положителната промяна в индустрията.

Източник : beauty.fashion.bg 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за природата

Грижа за Природата— Актуално от PODREDENI.EU

Защо УСТОЙЧИВАТА МОДА е важна?

Защо УСТОЙЧИВАТА МОДА е важна?

Защо устойчивата мода е важна?Закупуването на устойчиви дрехи и аксесоари онлайн или в магазините може да окаже положително въздействие върху света около Защо устойчивата мода е важна?Закупуването на устойчиви дрехи и аксесоари онлайн или в магазините може да окаже положително въздействие върху света около 2021-03-12T14:36:13+02:00 Защо УСТОЙЧИВАТА МОДА е важна?

<h2>Защо устойчивата мода е важна?</h2> <p>Закупуването на устойчиви дрехи и аксесоари онлайн или в магазините може да окаже положително въздействие върху света около нас. <br />Устойчивите модни производители използват нови материали, които имат дълъг жизнен цикъл и могат да бъдат рециклирани. Например, лиосел (със запазена марка <a href="https://beauty.fashion.bg/article/17144/37/tensel-vsichko-koeto-triabva-da-znaete">тенсел</a>) е нов материал, който замества памука, тъй като има слабо въздействие върху околната среда по време на производството.</p> <p>Други устойчиви материали, които трябва да се търсят, са <strong>лен, бамбук, корк, рециклирана вълна, органичен памук, коноп и рециклиран полиестер (rPET).</strong></p> <p>Друг важен аспект е дрехите да издържат по-дълго. Устойчивите модни дизайнери произвеждат по-малко, но висококачествени дрехи. Производството и закупуването на по-малко дрехи може да помогне за намаляване на количеството използвани ресурси. Например, изработването на дрехи, които продължават допълнително 3 месеца, може да допринесе за намаляване на ефектите от въглерод, вода и отпадъци с 3%, съгласно Плана за действие за устойчиво облекло на WRAP. Този факт насърчава дизайнерите да създават предмети, които хората обичат, следят и искат да продължат да използват за по-дълги периоди.</p> <p>Важен факт е, че в момента <strong>само 18% от облеклото в ЕС се използва повторно или се рециклира.</strong></p> <p>Когато купувате нов чифт дънки, просто си помислете, че за тях е необходим <strong>килограм памук</strong>. За производството на този килограм са необходими между 7500 и 10000 литра вода. Това е количеството питейна вода за един човек в продължение на 10 години.</p> <p>И дори ако повечето от промените, необходими, за да направят облеклото по-устойчиво, трябва да бъдат приложени от производителите и големите модни марки, <strong>поведението на потребителите може също да доведе до положителната промяна в индустрията.</strong></p> <p><strong>Източник : beauty.fashion.bg&nbsp;</strong></p> <p></p>

Сравнение на продукти