Защо е необходимо рециклирането на пластмаса?

21.01.2021 08:50:49

Защо е необходимо рециклирането на пластмаса?

Знаете ли, че всяка минута човечеството използва по 1 млн. пластмасови бутилки?!91% от тях не се рециклират , а масово се произвеждат от полиетилен терефталат, за чийто разпад са нужни 400 години. Геоложки погледнато 400 години не са много, но съществуват  друг проблем - към момента няма изгледи световната употреба на пластмаса да намелее, което означава, че тези 400 години всеки ден "започват отначало"! 

За съжаление повечето пластмасови  бутилки стигат до Световния океан. Годишно пластмасите, попаднали в океаните, са приблизително 8 милиона тона – основно от континентите, но и от корабите. 70 процента от този боклук потъва на дъното. Останалите 30% образуват огромни килими по повърхността, които спират светлината, нарушават екосистемата и задушават морските обитатели. Много от рибите, включително и на по-големи дълбочини, погрешка поглъщат пластмасата като храна. Това често ги убива, защото храносмилателната им система се блокира, предизвикват се и вътрешни кръвоизливи. 

Изчислено е, че до 2050 г. океанът ще съдържа повече пластмаса като тегло, отколкото риба.

* Една от малкото държави, която има успешна политика по рециклиране на пластмасови бутилки е Китай.

btvnovinite.bg

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за природата

Грижа за Природата— Актуално от PODREDENI.EU

Защо е необходимо рециклирането на пластмаса?

Защо е необходимо рециклирането на пластмаса?

Знаете ли, че всяка минута човечеството използва по 1 млн. пластмасови бутилки?!91% от тях не се рециклират , а масово се произвеждат от полиетилен терефт Знаете ли, че всяка минута човечеството използва по 1 млн. пластмасови бутилки?!91% от тях не се рециклират , а масово се произвеждат от полиетилен терефт 2021-01-21T10:22:28+02:00 Защо е необходимо рециклирането на пластмаса?

<div> <p>Знаете ли, че всяка минута човечеството използва по <strong>1 млн. пластмасови бутилки</strong>?!91% от тях не се рециклират , а масово се произвеждат от полиетилен терефталат, за чийто разпад са нужни<strong> 400 години</strong>. Геоложки погледнато 400 години не са много, но съществуват &nbsp;друг проблем - към момента няма изгледи световната употреба на пластмаса да намелее, което означава, че тези 400 години всеки ден "започват отначало"!&nbsp;</p> <p>За съжаление повечето пластмасови &nbsp;бутилки стигат до Световния океан. Годишно пластмасите, попаднали в океаните, са приблизително 8 милиона тона &ndash; основно от континентите, но и от корабите. 70 процента от този боклук потъва на дъното. Останалите 30% образуват огромни килими по повърхността, които спират светлината, нарушават екосистемата и задушават морските обитатели. Много от рибите, включително и на по-големи дълбочини, погрешка поглъщат пластмасата като храна. Това често ги убива, защото храносмилателната им система се блокира, предизвикват се и вътрешни кръвоизливи.&nbsp;</p> <p>Изчислено е, че до 2050 г. океанът ще съдържа повече пластмаса като тегло, отколкото риба.</p> <p>* Една от малкото държави, която има успешна политика по рециклиране на пластмасови бутилки е Китай.</p> <p>btvnovinite.bg</p> </div> <p></p>

Сравнение на продукти