10-те най-красиви библиотеки в света - 1-ва част

21.01.2021 09:07:58

10-те най-красиви библиотеки в света - 1-ва част

1. Библиотека Клементиум в Прага
Клементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, когато йезуитите основали библиотеката през 1622г., тук имало само 1 книга. Днес библиотека Клементиум разполага с над 20 000 книги. Мястото е популярна забележителност в Прага.

2.Библиотека Джордж Пибоди в Балтимор
Библиотеката Джордж Пибоди е към Университета Джон Хопкинс и е една от най-красивите университетски библиотеки. Освен че е идеално място за любителите на книги, библиотеката често приема различни официални събития, дори сватби. Причината се крие в красивия й дизайн с балкони от ковано желязо и колони с много детайли по тях.

3. Библиотеката на абатство „Адмонт“ 

Библиотеката на абатство „Адмонт“ Австрия, е една от най-големите манастирски библиотеки в света. Построена е през 1776 г. от Джоузеф Хубер и е изрисувана от художника Бартоломео Aлтомонте. Разположенана брега на река Енс в Югоизточна Австрия, библиотеката на абатство Адмонт е несравнимо красива. Бароковият архитект Джоузеф Хубер през 1776 г. е получил задачата да измисли дизайна на залата.Изписана в бяло и златисто, библиотеката е коронована от седем купола, които са изрисувани от Бартоломео Алтомонте с фрески, изобразяващи различни фази от човешкото познание. Там се намират и известните скулптури на Джоузеф Стамел „Четири последни неща“, които изобразяват Смъртта, Рая, Ада и Последния съд.

4. Манастирска библиотека Сен Гален
Част от фонда на манастирската библиотека в Сен Гален - Швейцария е на повече от 1300 години. В нея се съхраняват оригиналните чертежи на манастира в града - става дума за най-стария европейски план на сграда. Читалнята ѝ (на снимката) е една от най-красивите в цял свят. Неслучайно през 1983 сградата е обявена от ЮНЕСКО за световно културна наследство.

5. Ренесансов шедьовър
Библиотеката на американския Конгрес е основана през 1800 година. Само 14 години по-късно пожар унищожава първоначалната ѝ колекция. Библиотеката е спасена от Томас Джеферсън, който ѝ предоставя личната си колекция от 6500 книги - откупени за сумата от 24.000 долара. Днес в нея се помещава Националната библиотека на САЩ. На снимката се вижда читалнята в ренесансов стил.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Интересно и полезно

Устойчива мода— Актуално от PODREDENI.EU

10-те най-красиви библиотеки в света - 1-ва част

10-те най-красиви библиотеки в света - 1-ва част

1. Библиотека Клементиум в ПрагаКлементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, 1. Библиотека Клементиум в ПрагаКлементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, 2021-01-21T09:39:15+02:00 10-те най-красиви библиотеки в света - 1-ва част

<p>1. Библиотека Клементиум в Прага<br />Клементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, когато йезуитите основали библиотеката през 1622г., тук имало само 1 книга. Днес библиотека Клементиум разполага с над 20 000 книги. Мястото е популярна забележителност в Прага.</p> <p>2.Библиотека Джордж Пибоди в Балтимор<br />Библиотеката Джордж Пибоди е към Университета Джон Хопкинс и е една от най-красивите университетски библиотеки. Освен че е идеално място за любителите на книги, библиотеката често приема различни официални събития, дори сватби. Причината се крие в красивия й дизайн с балкони от ковано желязо и колони с много детайли по тях.</p> <p>3. Библиотеката на абатство &bdquo;Адмонт&ldquo;&nbsp;</p> <p>Библиотеката на абатство &bdquo;Адмонт&ldquo; Австрия, е една от най-големите манастирски библиотеки в света. Построена е през 1776 г. от Джоузеф Хубер и е изрисувана от художника Бартоломео Aлтомонте. Разположенана брега на река Енс в Югоизточна Австрия, библиотеката на абатство Адмонт е несравнимо красива. Бароковият архитект Джоузеф Хубер през 1776 г. е получил задачата да измисли дизайна на залата.Изписана в бяло и златисто, библиотеката е коронована от седем купола, които са изрисувани от Бартоломео Алтомонте с фрески, изобразяващи различни фази от човешкото познание. Там се намират и известните скулптури на Джоузеф Стамел &bdquo;Четири последни неща&ldquo;, които изобразяват Смъртта, Рая, Ада и Последния съд.</p> <p>4. Манастирска библиотека Сен Гален<br />Част от фонда на манастирската библиотека в Сен Гален - Швейцария е на повече от 1300 години. В нея се съхраняват оригиналните чертежи на манастира в града - става дума за най-стария европейски план на сграда. Читалнята ѝ (на снимката) е една от най-красивите в цял свят. Неслучайно през 1983 сградата е обявена от ЮНЕСКО за световно културна наследство.</p> <p>5. Ренесансов шедьовър<br />Библиотеката на американския Конгрес е основана през 1800 година. Само 14 години по-късно пожар унищожава първоначалната ѝ колекция. Библиотеката е спасена от Томас Джеферсън, който ѝ предоставя личната си колекция от 6500 книги - откупени за сумата от 24.000 долара. Днес в нея се помещава Националната библиотека на САЩ. На снимката се вижда читалнята в ренесансов стил.</p> <p></p>

Сравнение на продукти